ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ - ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ


 Η Γροιλανδία είναι μια τεράστια Δανική περιοχή, ένα αυτόνομο κράτος, που δημογραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική αλλά πολιτικά είναι ευρωπαϊκό κομμάτι.
Ένα μέρος με αρκετό οικολογικό ενδιαφέρον, βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό και καλύπτεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80% από πάγο.  
-->

 Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 57.000 με 58.000 κατοίκους δανικής καταγωγής κι Εσκιμώους. Αυτές είναι και οι γλώσσες που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους. Η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας είναι το Nuuk ή αλλιώς ονομάζεται Γκότχομπ. Μια πόλη 15.000 κατοίκων μόνο, είναι η μικρότερη πρωτεύουσα στον κόσμο. Εκεί υπάρχει το λιμάνι οπού γίνεται το αλιευτικό εμπόριο, ο καθεδρικός ναός από το 1849, διατηρούνται ορισμένα παλιά κτίρια, το Εθνικό Μουσείο, καθώς και το βραβευμένο πολιτιστικό κέντρο Katuaq. 


--> Υπάρχουν αρκετοί εξερευνητές που επιδιώκουν ένα τουριστικό ταξίδι στη Γροιλανδία και στο εθνικό πάρκο της Γροιλανδίας. Η πρόσβαση που γίνεται από το λιμάνι απαιτεί τις απαραίτητες άδειες, για τις οποίες μεριμνούν οι διοργανωτές των οργανωμένων ταξιδιών. 


 Αξίζει μια επίσκεψη στο αναγνωρισμένο από την UNESCO ως φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, το παγωμένο φιόρδ του llulissat, και στον ήλιο του μεσονυκτίου που δε δύει κατά τον αρκτικό κύκλο την καλοκαιρινή περίοδο. Φανταστικό επίσης είναι το φαινόμενο που παρατηρείται το χειμώνα στον ουρανό, οπού το Σέλλας Aurora Borealis κινείται με το μωβ και πράσινο χρώμα του. Γίνονται τακτικά ξεναγήσεις με φέρυ γύρω από τα φιόρδ, στα παγόβουνα, βλέποντας την άγρια φύση, τα χωριά και τις φάλαινες. Οι εκδρομές γύρω από και μέσα στα φυσικά τοπία της περιοχής είναι ο βασικός λόγος των εκδρομέων. Οι βόλτες με έλκηθρα, με ελικόπτερο ή μια ξενάγηση στο χωριό του Άη Βασίλη κάνουν τη διαφορά.


 Παρόλα αυτά ακούγεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι άλλα παρόμοια φαινόμενα. Στη Γροιλανδία μεγάλο μέρος του πάγου έχει αποκολληθεί και το λιώσιμο τους γίνεται με γρήγορους ρυθμούς. Μεταξύ άλλων και οι κάτοικοι βλέπουν μέρος της πανίδας να εξαφανίζεται και χάνονται σπάνια είδη. 


-->

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου